2023 Teknoloji Trendleri !
Geleceğimizi şekillendirme beklenen teknolojik gelişmeleri takip etmek önemlidir. Yapay zekadan, sanal gerçekliğe teknolojik trendler sürekli gelişiyor ve en son gelişmelerden haberdar olmak trendleri yakalayabilmek adına çok önemlidir. Önümüzdeki yıllarda, otomasyon ve robotik kullanımının yanı sıra blockchain teknolojisinin çeşitli endüstrilere entegrasyonunda bir artış olacağını düşünüyoruz. Nesnelerin interneti genişlemeye devam edecek ve günlük hayatımızda daha fazla bağlantı ve verimlilik sağlayacaktır. Ek olarak 5g Ağlarının geliştirilmesi daha hızlı ve daha güvenilir iletişimin önünü açacaktır. Bu eğilimlerin toplum ve ekonomi üzerindeki etkisi küçümsenemez ve önümüzdeki değişikliklere hazırlanmak önemlidir.
Size ilk 10 trenleri aşağıda sıralıyoruz ;
- Yapay Zeka (Artificial Intelligence)
1956'daki Dartmouth Konferansı için 1955 yılında isim babası olduğu Yapay Zeka terimini ortaya atmıştır.
Peki günümüzde yapay zekanın yeri nedir?
Günümüzde artık çoğu teknolojide de kullanmaya başlandı. Yapay zeka artık işlerimizi iş gücümüzü kolaylaştıracak gibi gözüküyor. Görüntü konuşma ve tanıma, araç paylaşım uygulaması, mobil kişisel asistanlar, navigasyon uygulamaları ve diğer bir çok uygulamalardaki varlığıyla tanıyoruz.
2) Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Sanal Gerçeklik (VR), bilgisayar teknolojilerini kullanarak fiziksel dünyanın gerçekçi bir ortamını yaratmakla ilgiliyken, Arttırılmış Gerçeklik (AR) bilgisayar tarafından oluşturulan öğeleri kullanarak ortamı geliştirmekle ilgilenir. Oyun, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyorlar.
3) 5G ve Gelişmiş Bağlantı
3G'den beri, mobil bağlantıdaki her gelişme, yeni internet kullanım şekillerini ortaya çıkardı. Bant genişlikleri arttıkça, 3G mobil cihazlarda çevrimiçi erişimi ve veriye dayalı hizmetleri etkinleştirdi. 4G, video ve müzik platformlarının artmasını sağladı. 5G de aynı şekilde mümkün olduğunca yeni gelişmeleri destekleyecektir.
4) Davranışların İnterneti (IoB - Internet of Behaviors)
Nesnelerin İnterneti'ni (IoT) duyduysanız, IoT'nin Davranışların İnternetini(IoB) de kapsadığını bilirsiniz. Nesnelerin İnterneti, davranışı etkilemek için veri ve öngörüleri kullanmakla ilgilenir. IoT cihazları, davranış İnterneti (IoB) paradigmaları için devasa veritabanları sunar.
5) Edge Bilişim
Edge bilişim, düşük gecikme süresi ve yüksek hızlı veri işleme sağlayan yeni bir teknolojidir. Hesaplamaların veri depolama sistemlerine daha yakın yapılmasını sağlayarak uygulama performansını artırıyor. Teknoloji, bulutta daha az işlem çalıştırmayı ve bunları kullanıcının bilgisayarı veya uç sunucu gibi yerlere aktarmayı hedefliyor.
6) Quantum Hesaplama
Kuantum hesaplama artık bankacılık ve finansta kredi riskini izlemek, yüksek frekanslı ticaret yapmak ve dolandırıcılığı tespit etmek için kullanılıyor. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlardan çok çok daha hızlıdır.
7) Siber Güvenlik
Siber güvenlik, bilgisayar korsanlarına karşı bizlere koruma sağlamaya devam edeceğinden, siber güvenlik popüler bir teknoloji olmaya devam edecektir.
8) Blockchain
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, bir bütün olarak Blockchain teknolojisinin sadece bir parçasıdır. Kripto para birimleri dışında sağlık, tedarik zinciri ve lojistik, reklamcılık gibi alanlarda da faaliyet gösterir.
9) İnsan Geliştirme
Protezler, AR lensler ve insanlara aşılanan RFID etiketleri gibi fiziksel güçlendirme, insan geliştirme alanının bir parçasıdır. Bu, insanın kavrama, algı ve eylem yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.
10) Dağıtılmış Bulut
Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT) ve gerçek zamanlı olarak büyük miktarda verinin işlenmesini içeren diğer teknolojiler, Dağıtılmış Bulut teknolojisininden faydalanacaktır.